Livebloggen

Livebloggen är en kombination av nya inlägg som är skrivna för Omvärldsbevakaren och arkivmaterial från mina sociala kanaler. Det material som är uppmärkt med “Material för Omvärldsbevakaren” är nyskrivet material för Omvärldsbevakaren och det material som är uppmärkt med “Arkivmaterial” är från arkivet med inlägg från mina sociala kanaler. Observera att tiden inläggen är publicerade nedan inte överensstämmer med svensk tid.

12.06

Material för Omvärldsbevakaren: Miljöpartiets ledning lämnar en dörr öppen för samarbete med Nya Moderaterna om regeringsfrågan. Hur vore det att komma in i riksdagen innan man börjar diskutera vem man eventuellt ska regera tillsammans med? Väljarna verkar inte lika optimistiska som Miljöpartiets språkrör för närvarande. Flera opinionsundersökningar visar på siffror under 4 procent för MP.

No votes yet.
Please wait...

19.12

Material för Omvärldsbevakaren: Vill tydliggöra min inställning i fråga om friskolor:
 
A. Jag är för fristående skolor också i aktiebolagsform.
 
B. Jag är för fri etableringsrätt för fristående skolor.
 
C. Jag är för att man ska kunna plocka ut vinst om man följer skollagens krav. Då har man gjort ett gott arbete. Det ska finnas incitament att göra ett bra arbete för ägare av skolor.
 
D. Jag är för det fria skolvalet. Om än att informationen om detsamma bör bli bättre så att fler kan göra ett medvetet val.
No votes yet.
Please wait...

17.23

Material för Omvärldsbevakaren: Det här valåret handlar inte om ekonomi och jobb. Det handlar om att samla alla dem som vill ta upp kampen för demokratin, för mänskliga rättigheter, för människors lika värde och emot dem som vill riva ner demokratin, som vill riva ner människors värdighet, som vill riva ner våra demokratiska friheter, som vill stänga gränserna och sluta det här landet mot omvärlden.

No votes yet.
Please wait...

21.55

Material för Omvärldsbevakaren: Utbildningssektorn håller på att gå från att vara lokal/nationell till att vara global därför att konkurrensen om utbildningsdata har blivit global och data är valutan i vår tid.

No votes yet.
Please wait...

21.19

Material för Omvärldsbevakaren: Det borde väl ändå inte finnas någon tveksamhet kring att vi ska skriva under kärnvapenkonventionen. Hiroshima och Nagasaki borde vara tillräckliga skäl. Att Nato kommer med hot visar bara på hur problematisk den organisationen är idag.

No votes yet.
Please wait...

08.37

Material för Omvärldsbevakaren: Att 23 procent av svenska användare på Facebook funderar på att lämna plattformen är mer ett tecken på att vi vill diversifiera vår medieupplevelse när innehållet på nätet ökar exponentiellt än att analoga medier skulle få ett plötsligt uppsving.

No votes yet.
Please wait...

21.26

Material för Omvärldsbevakaren: FN inför nya sanktioner mot Nordkorea. Bland annat får nordkoreaner inte jobba utomlands. Detta är ännu ett sätt att öka trycket på regimen. Om det fungerar eller inte återstår att se. Om än att jag inte har för stort hopp om att Nordkorea ska sluta utveckla kärnvapen. Tyvärr.

No votes yet.
Please wait...

12.43

Material för Omvärldsbevakaren: Lidköping kommer förändra sitt nyårsfirande och ta bort raketerna och använda laser istället för att skapa en ny sorts upplevelse istället. Bra där. Både för djurens skull och för att kreativt använda modern teknologi.

No votes yet.
Please wait...

14.36

Material för Omvärldsbevakaren: Den fysiska butiken har redan problem därför att vi nu tillbringar 7 h per dygn online. Det är snart mer än vi sover. Det här innebär att vi flyttar från staden till Cyberspace. Jag tror att nästa aktör att få problem är gymmen som nu tvingas befinna sig i ett fysiskt rum där vi tillbringar allt mindre tid. Den marknaden kommer i likhet med den fysiska butiken att hamna i en negativ spiral nu. Man konkurrerar om färre och färre timmar och minuter som vi tillbringar i det fysiska rummet. Gymmen behöver bli en plats för upplevelser och nätverkande om man alls ska överleva i en värld där det blir allt värre att få människors uppmärksamhet i det fysiska rummet.

No votes yet.
Please wait...

13.42

Material för Omvärldsbevakaren: Polisen uppger nu att det som hänt i Melbourne inte har koppling till terrorism. Skönt i så fall.

No votes yet.
Please wait...

20.15

Material för Omvärldsbevakaren: Tuffa matcher väntar i Champions League med stormöten som Barcelona – Chelsea och Real Madrid – PSG. Jag tror Barcelona och Real Madrid kommer gå vidare från sina respektive åttondelsfinaler. Men det kommer inte vara med mycket marginal.

No votes yet.
Please wait...

20.12

Material för Omvärldsbevakaren: Östersund får möta Arsenal i 16-dels finalen i Europa League. Tuff match. Men inte omöjlig om Östersund spelar som man gjort tidigare i den här turneringen.

No votes yet.
Please wait...

15.48

Material för Omvärldsbevakaren: Jag är oroad. Oroad över att vi har ett stort problem. Våra massmedier är väldigt bra på att bevaka västerländska intressen. Men hur är det med andra delar av världen? Vad får vi för världsbild egentligen? En europeisk/amerikansk världsbild?

No votes yet.
Please wait...

14.29

Material för Omvärldsbevakaren: Det finns en Facebook grupp där poliser vittnar om sexuella trakasserier. Det är fullt rimligt att detta kommer upp också inom polisen. Den juridiska aspekten om anmälningsplikt vid brott är intressant i det här fallet, men får inte skymma det viktiga budskap som nu förs fram och som måste tas på stort allvar.

No votes yet.
Please wait...

19.41

Material för Omvärldsbevakaren: Jag tror inte på det här erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad och på flytten av ambassaden dit. Det här kommer skapa mer problem än vad det kommer göra nytta. Gör ingen annan bedömning än den utrikesminister Margot Wallström gjorde i morse att detta är en katastrof för regionen och för fredsprocessen. Det här är verkligen att öppna Pandoras ask.

No votes yet.
Please wait...

19.35

Material för Omvärldsbevakaren: Många tidningar hade närmast monopol på sina hemmamarknader innan Internet. Nu heter monopolet techjättar istället. Vi har gått från en form av monopol till en annan form av monopol. Vi borde dra en del lärdomar av det här känner jag.

No votes yet.
Please wait...

17.09

Material för Omvärldsbevakaren: Först kommer man med krav om ökad öppenhet om budget i våra friskoleföretag. Sedan när Academedia introduceras på börsen och man får just öppenhet i ekonomin ja då är det fel att friskolor går in på börsen. Hur går det här ihop?

No votes yet.
Please wait...

19.55

Material för Omvärldsbevakaren: Vi behöver sluta fokusera på tradition och börja fokusera på innovation.

No votes yet.
Please wait...

19.49

Material för Omvärldsbevakaren: Jag tror vi behöver fundera över hur vi ser på marknadsföring. Vi kan inte tala om marknadsföring online. Online marketing är ett önsketänkande idag som inte fungerar därför att online världen och marknadsföring inte hänger ihop. Online marketing hamnar i din spam korg i inboxen därför att marknadsföring online kallas för spam. Kommunikation är det viktiga online. Men kommunikation är mycket svårt. De som kan kommunicera i den digitala världen kommer bli de nya makthavarna.

No votes yet.
Please wait...

19.45

Material för Omvärldsbevakaren: Jag är inte för skoluniform och blev väldigt glad när det nu visar sig att detta inte är tillåtet. Det strider mot individens frihet. Det håller jag helt med om. Barn och unga måste ha rätten att få bestämma över hur de ska klä sig i ett samhälle där individens frihet är en central del av demokratin. Det ska inte skolan bestämma över.

No votes yet.
Please wait...

19.39

Material för Omvärldsbevakaren: Jag tycker inte det är okej med mobilförbud i den svenska skolan. Min åsikt är att smarta telefoner är här för att stanna och de kommer bara bli en mer och mer integrerad del i våra liv. I barn och ungas liv. För mig känns det som om vi behöver omvärdera vår syn på ny teknologi i skolan. Skolan kan inte vara den enda platsen snart där smarta telefoner inte får användas. Bara för att ta ett exempel på hur snabb utvecklingen är nu så skickas det fler SMS varje dag än vad det finns människor i världen. Det är något att fundera på i termer av hur vi behöver träna barn och unga i att kommunicera för deras framtid.

No votes yet.
Please wait...

19.25

Material för Omvärldsbevakaren: Situationen på Aftonbladet verkar nu bli mer akut och särskilt akut verkar den bli för Aftonbladets VD och ansvarig utgivare Sofia Olsson Olsén. Enligt uppgifter till Dagens nyheter är väldigt många missnöjda med hennes agerande och hon ska sakna förtroende. Samtidigt är detta anonyma källor, om än med insyn i verksamheten, men det är ändå viktigt nu att höra även Sofia Olsson Olsén berätta sin version av det hela innan man drar för långtgående slutsatser om hur akut situationen är på Aftonbladet. Däremot så har tidningen själv beskrivit det i någon artikel som att tidningen är i sin värsta kris på decennier så att det är allvarligt råder ingen tvekan om.

No votes yet.
Please wait...

14.06

Material för Omvärldsbevakaren: Regeringens amorteringskrav är med kirurgisk precision inriktat på att försvåra för unga att få bostad. Till och med Finansinspektionens generaldirektör har nu tvingats tillstå att så är fallet. Men finansmarknadsministern anser att detta är rätt och riktigt. Det var inte länge sedan statsministern stod och talade om att fler unga nu skulle få nyckeln till en egen bostad. Vad hände här?

No votes yet.
Please wait...

13.49

Arkivmaterial: 46 procent av de som har smarta telefoner använder dem minst två gånger i veckan för att söka eller navigera på Internet.

No votes yet.
Please wait...

13.47

Arkivmaterial: 37 % uppger att de kollar mobilen minst varje halvtimme. 34 % uppger att de bara kan vara utan sin mobil några timmar.

No votes yet.
Please wait...

13.47

Arkivmaterial: 29 % av mobilanvändarna uppger att mobilen är det första och sista de tittar på dagen.

No votes yet.
Please wait...

13.47

Arkivmaterial: Inkomsten från App store var under 2014 6 900 000 000 dollar. Inkomsten från Google Play var 1 800 000 000 dollar.

No votes yet.
Please wait...

13.45

Arkivmaterial: 180 000 bilder laddas upp på en timme på Flickr.

No votes yet.
Please wait...

20.19

Arkivmaterial: 7 200 personer går med i Linkedin i timmen.

No votes yet.
Please wait...

20.19

Arkivmaterial: Var 20:e minut delas det 1 miljon länkar på Facebook.

No votes yet.
Please wait...

20.17

Arkivmaterial: 1.3 miljarder människor använder Facebook idag. 680 000 000 av dem kör Facebook via mobilen.

No votes yet.
Please wait...

19.43

Material för Omvärldsbevakaren: Disney har med sina rättigheter och en egen plattform stor potential att bli en av de stora nätjättarna och utmana plattformar som Netflix, Facebook och Youtube på allvar. De har pengarna, de har rättigheterna och de har publiken för att göra det. Vill Disney trycka på gasen så är dem en stor nätjätte inom en snar framtid.
No votes yet.
Please wait...

19.43

Material för Omvärldsbevakaren: Det här låter kanske konstigt, men jag förutspår att Instagram inte kommer överleva de kommande 10 åren. Jag har tittat på studier som visar att 98 procent av alla bilder där tittar ingen på för folk är så upptagna med att ladda upp sina bilder på Instagram att ingen har tid att titta på bilderna. Det är ungefär som att hela publiken skulle gå upp på scenen för då skulle vi inte ha någon publik kvar (vilket nu har hänt med Instagram). Det är inte förvånande att de som är professionella och experter inom konst inte når ut med sina verk i den här cirkusen på scen där 58 miljoner bilder kommer upp på Instagram varje dag. Nåväl, det här kommer lugna ner sig när folk inser att ingen tittar på deras bilder. Medier som försöker få dig att tro på att “nu ska du bli upptäckt” kan man hoppa över. Det som kommer fungera i framtiden är samarbete och nätverkande mellan människor. Den som är riktigt duktig på att bygga innehåll och plattformar som gör att andra människor kan nätverka och skapa tillsammans med varandra kommer bli stora vinnare. Facebooks stora tillgång idag är Facebook grupper för att ta ett exempel på vad jag åsyftar.
No votes yet.
Please wait...

19.43

Material för Omvärldsbevakaren: Exklusiva upplevelser/event kommer vara en marknad som kommer öka exponentiellt de kommande 10-15 åren. Biografer, konstrundor, teatrar och liknande som erbjuder detta kommer bara att öka sin roll i samhället de kommande 10-15 åren.
No votes yet.
Please wait...

19.42

Material för Omvärldsbevakaren: Det är mycket allvarligt för Miljöpartiet om det stämmer att man mörklagt att en riksdagsledamot har ägnat sig åt sexuella trakasserier mot kvinnor och till och med begått övergrepp på ett spädbarn.
No votes yet.
Please wait...

19.41

Material för Omvärldsbevakaren: Spotify är det mest uppenbara exemplet på att man kan konkurrera med de stora nätjättarna med fokus på innehåll och attrahera stora publikskaror och deras uppmärksamhet (data).
No votes yet.
Please wait...

19.41

Material för Omvärldsbevakaren: Jag tror vi kan behöva medborgarlön. Men inte för att det inte finns jobb utan för att vi just nu inte utbildar till de jobb som faktiskt kommer med digitaliseringen.
No votes yet.
Please wait...

19.39

Material för Omvärldsbevakaren: Internet är ett utmärkt sätt att lära på och från om man vågar ta dess möjligheter på allvar till kommunikation och interaktion.
No votes yet.
Please wait...
No votes yet.
Please wait...