Home»Digitalisering»Vad är ett läromedel i framtiden och var sker läsningen?

I vissa kretsar har läsningen fallit med ca 50 procent. Utan att veta har jag mina misstankar om att denna grupp till stora delar berör unga killar. Samtidigt har vi forskning som visar att en ung person kommer att ha lagt 10 000 timmar på spel innan denne fyller 21 år. 10 000 h är ca 1 000 timmar mer än hela grundskolan och gymnasiet motsvarar tillsammans. Jag tror vi behöver fundera över hur vi skapar helt nya format där vi kombinerar olika medieformer, såsom text, bild, rörlig bild, musik och så vidare i ett och samma format och skapar ett nytt interaktivt format för längre texter.

Det är rätt intressant att vi inte har något socialt media för de här riktigt långa texterna som boken representerar om vi tittar bland de analoga medierna. Jag råkade notera att man på Apple TV 4 nu fått in appar där man kan visa sina PDF-filer på tv:n och läsa dem där. Det funkade bra. En reflektion kring detta skulle kunna vara att vi i framtiden dels kommer ta del av böcker och läromedel via de mindre skärmarna, dvs. smarta telefoner och surfplattor, vilket i sig skapar en del utmaningar kring format, men det är kanske en än större utmaning som ligger framför oss om vi talar om att erbjuda läromedel och böcker för de verkligt stora skärmarna.

TV-apparater som kanske är 55 tum eller 65 tum. Hur skapar vi interaktiva böcker som är relevanta för den som använder skärmar av den här kalibern och hur håller vi innehållet uppdaterat på dessa plattformar i så fall där vi talar om en mycket snabb utveckling, inte minst när det kommer till skärmupplösning. De kommande åren här pratar man inte bara om 4K utan också om 8K och 16K (4 ggr högre upplösning än full HD, 8 ggr högre upplösning än full HD och 16 ggr högre upplösning än full HD). Vem ska stå för materialet i samband med en såhär pass snabb utveckling?

Vi kommer förhoppningsvis få svar inom inte alltför lång tid på dessa frågor, då det verkligen finns behov av att figurera ut vad de nya formaten är och var vi kommer läsa i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kontakta mig

Välkommen att kontakta mig via formuläret nedan. Mitt telefon nr, mina sociala medier och min e-post finns också nedan.

Email

Telephone0768222429