Fredrik

Statsminister omröstningen

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ulf Kristersson (Moderatledare) ska upp i kammaren i riksdagen för en första omröstning om statsministerposten och att kunna bilda en ny regering. Det första steget inför den här omröstningen är att Kristersson sannolikt på måndag kommer att meddela hur en sådan regeringsbildning skulle se ut inför den kommande omröstningen.

Kristersson kommer alltså att presentera det upplägg som riksdagen sedan ska rösta om. Om Kristersson får 175 ledamöter eller fler nej röster så har kammaren beslutat att Kristersson inte blir statsminister. Om Kristersson inte får 175 ledamöter som aktivt röstar emot honom kommer han att bli vald till statsminister.

Detta kallas för negativ parlamentarism. De röd-gröna partierna kommer att rösta nej kan vi räkna med. Liberalerna har hittills sagt att de kommer att rösta nej till en moderatledd regering med KD som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

Centerpartiets ledare Annie Lööf var inte helt tydlig med hur hon skulle rösta men å andra sidan fattade deras riksdagsgrupp ett enhälligt beslut om att rösta nej till en M + KD regering för några veckor sedan. Sannolikheten för att C nu skulle ändra sig är inte jättestor. Särskilt inte efter att Lööf inte fick sondera terrängen för alliansens räkning. SD har sagt att de ska rösta nej om de inte får inflytande. Men där vet vi inte riktigt var det partiet står och det återstår att se varthän SD landar i statsministeromröstningen på onsdag.

Om Ulf Kristersson vinner omröstningen ja då kommer han att bli statsminister. Om Kristersson förlorar omröstningen ja då kommer talmannen få tillbaka bollen. Då kommer vi in i nästa förhandlingsrunda. Sannolikt kommer en sådan sluta med en skarp omröstning om Stefan Löfven i riksdagen. Det som talar emot detta är att han har blivit bortröstad en gång. Å andra sidan behöver talmannen komma vidare med sina fyra försök att bilda en regering i kammaren. Efter fyra misslyckade försök där talmannens kandidater till statsministerposten har fallit så blir det automatiskt extraval.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.