Fredrik

E-handel – möjligheter och utmaningar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

E-handeln har växt starkt under de senaste åren. Samtidigt som vi har fått en ökad E-handel har den traditionella handeln fått en del utmaningar att brottas med. Vi har bland annat sett detta hända i USA där Amazon har tagit en stor marknadsandel.

Möjligheterna med E-handel är stora. Det handlar till exempel om hur mycket större utbud som vi konsumenter har tillgång till idag när vi kan handla varor från hela världen. Och inte bara från företag utan också från andra privatpersoner, till exempel via Tradera eller Blocket.

Om man ska titta på riskerna med E-handel så handlar det bland annat om risken för bedrägeri, det vill säga att du betalar för en vara som du sedan aldrig får för att nämna ett exempel. Här kan man vidta åtgärder för att mer vara på den säkra sidan. Till exempel har Tradera ett väldigt bra system för att kontrollera och skriva omdömen både på människor som säljare och som köpare. Även Prisjakt är ett bra ställe att kolla när man handlar på nätet.

För att återkomma till den traditionella butiken så kan man se en trend mot upplevelser åtminstone i galleriorna. Detta är något som är väl värt att fundera över och reflektera kring. Jag tror inte att alla fysiska gallerior kommer att kunna överleva genom att gå den här vägen. Men den som erbjuder oss en unik upplevelse när vi möts fysiskt kommer att ha en fördel mot andra som inte erbjuder oss samma unika upplevelse. Att komma högt upp på Google är viktigt för att synas men det är också viktigt att visa att man är social och tar sina kunders önskemål och klagomål på stort allvar. Genom att ta vara på den feedback som man kan få från sina kunder både i butik och på sociala medier så kan man utveckla sin affär så att den är ännu bättre anpassad för den enskilde kunden därute.

Att bygga ett starkt varumärke idag handlar om sociala relationer. Sociala relationer har alltid varit viktiga för att kunna skapa ett starkt varumärke men sociala medier har i högsta grad förstärkt vikten av sådana sociala relationer än mer. Det är svårt att bygga upp ett starkt varumärke baserat på starka sociala relationer med kunder. Det är dessvärre lätt att riva ner ett sådant varumärke.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.