Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (26/9): Svensk politik – vem kan bilda regering?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Den intressanta frågan nu efter valet är vem som kan bilda regering. Stefan Löfven blev avsatt igår som statsminister och nu ska talmannen inleda rundorna med de olika partiledarna. Låt oss då titta på några alternativ här.

S + MP + V: Tveksamt om den här regeringen kan bildas. Den har en uttalad majoritet mot sig och framstår som ett minimalt sannolikt alternativ.

Alliansregering: Här verkar L och C vägra göra upp med SD samtidigt som S inte tänker agera stöd åt alliansen. Den här regeringen ser inte särskilt lovande ut. 

KD + M: Den här regeringen kanske skulle kunna tolereras i riksdagen. Men den skulle bli väldigt svag och få förhandla åt alla håll för att nå majoritet i varje enskild fråga. Sannolikheten är tveksam för en sådan regering.

S + M: De två ärkefienden lär inte sätta sig i samma båt förrän det blir riktigt knivigt om ens då. Förmodligen inte förrän efter ett nyval i alla fall. 

S + MP + L + C: Detta blir ingen majoritet heller. Men den kanske kan tolereras i riksdagen. Frågan är bara om den är trolig. Det här är ett alternativ dock. Tveeggad till en sådan regerings möjligheter.

Nyval: Ja ingen vill ha nyval. Men sannolikheten för nyval bedömer jag som relativt hög. På grund av låsta positioner. 

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.