Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (11/9-2018) – Valspecial: Eftervalsanalys och läget i spåren av valresultatet

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Min valanalys är att vårt samhälle absolut inte mår bra just nu när 25.5 procent (var fjärde väljare) lägger sin röst på partier ute yttersta vänster- och högerkanten. Om detta hör jag nästan ingenting i den efter val debatt som nu pågår. 

Sverige är nästan helt omöjligt att regera nu. S gör sitt sämsta val sedan allmän rösträtt infördes och verkar mest vara nöjda med att det inte blev en än värre situation och liknande är det för M som gör ett katastrofval. Hur långt vill politiken och de traditionella massmedierna (för de har definitivt en roll här också) dra det här? Hur stora ska partierna på kanterna bli innan vi får en debatt om det missnöje och den oro som sprider sig i landet och i EU? Den redaktion som inte förstår allvaret i den här situationen borde verkligen fundera över om man är i rätt bransch just nu. Såväl politiken som de traditionella medierna måste vakna nu.

Mitt tips är att V kommer öka uppåt en 15 procent i valet 2022 och SD kommer få mellan 25-30 procent efter vad som verkar kunna bli en stökig mandatperiod för varken massmedia eller politiken förstår hur stora de splittringar, de värderingsskillnader som uppstått och de konflikter som finns har blivit i Sverige och i EU. Jag fasar för valet till EU nästa år. Opinionen talar för stora ras för de etablerade partigrupperna i EU-parlamentet till förmån för uttalat EU-kritiska partier. 

Det här landet behöver förändring och det behövs nu. Den traditionella politiska kartan finns inte längre. De medier som på ledarsidor försökt få väljare att inte rösta på ytterligheterna har misslyckats när var fjärde väljare just valt sådana partier. Inklusive mig som röstade Vänsterpartiet. Det här är sannerligen inte ett roligt valresultat att handskas med. Jag förstår att politiken håller igen med intervjuer nu. De är förmodligen lika tagna som många av oss andra över det här valresultatet. Vågen av polarisering lär förstärkas. Fler kommer känna sig utanför. Vad detta gynnar för krafter vet alla.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.