Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (4/5-5/5-2018): Media som koordinationsplats – exemplet med bilbränderna

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

En återblick

Först en återblick på vad jag har skrivit om detta tidigare rörande media som koordinationsplats. Under det amerikanska valet 2008 fanns det misstankar om att det kunde förekomma valmanipulation och valfusk. För att kunna bevaka huruvida detta faktiskt skedde eller inte lanserade man en sida på webben som heter Video the vote. Tanken här är alltså att medborgarna inte bara går till vallokalerna för att rösta utan också för att bevaka så att valet inte manipuleras. Med mobiltelefoner så filmade man om man såg något misstänkt och laddade upp detta till Video the vote. Webbsidan Video the vote innebar att väljare som annars var utspridda över hela USA nu kunde koordinera sig socialt och tillsammans bevaka det amerikanska valet så att allt gick rätt till. Idén till detta kom dock inte från USA utan från Kenya som hade val året innan där väljare på det här sättet via SMS skickade in meddelade om vad de observerade och som sedan lades upp på en sida på webben. Vad detta är ett exempel på är hur en idé oerhört snabbt idag kan spridas från en del av världen till en annan del av världen i det globala nätverk som Internet har skapat. För några år sedan hade Kina en stor jordbävning. Flera minuter innan det amerikanska geologiska institutet hade något uppe hade Twitter redan annonserat att jordbävningen hade hänt. Även den kinesiska regeringen fick reda på att det hade hänt från sina egna medborgare. Inom loppet av timmar hade man koordinerat insatser för insamlandet av pengar till de drabbade områdena online. I Kalifornien skulle man för några år sedan ta en ny lag som var ett riktigt slag i ansikter på den afroamerikanska befolkningen.

På lördagen hölls det en mindre demonstration mot lagen. 48 h senare på måndagen gick 50 000 afroamerikanska studenter ut från sina skolor och blockerade trafiken till City Hall där lagen skulle antas. En demonstration som skolorna inte kunde se komma då studenterna hade organiserat protesten via bara SMS och MySpace. HSBC försökte för några år sedan med att locka studenter till deras bank genom att erbjuda dem “Penalty free checking”. Under sommaren ändrade sig banken och sade att studenterna var skyldiga banken ett relativt stort belopp om de övertraserade sina konton. Vad banken visste var att man hade ett dubbelt övertag på studenterna: 1. Man hade ett informationsövertag (det var svårt att få tag i information om hur man bytte bank) och 2. Man var till skillnad från studenterna koordinerade. Vad HSBC inte hade räknat med var Facebook. Det bildades en Facebook grupp och studenterna strömmade in i gruppen för att protestera mot banken. Där försvann koordinationsövertaget eftersom studenterna nu kunde agera i grupp. Någon publicerade sedan detaljerad information i gruppen om hur man byter bank. Där försvann informationsövertaget. Studenterna konstaterade att de nu var socialt koordinerade och skulle anordna en demonstration utanför HSBC:s huvudkontor i centrala London. Den demonstrationen hölls aldrig då HSBC backade. Men man backade inte för att studenterna var arga, utan för att de var arga och koordinerade. Vad vi börjar se nu är ett medielandskap där media blir en allt större faktor för koordination av människor.

Bilbränderna i Göteborg

Polisen misstänkte i samband med bilbränderna i Göteborg att de var koordinerade via sociala medier. Och statsministern pratade om närmast militärisk förmåga till koordination i det här ärendet. Det skulle inte förvåna mig om dem verkligen var koordinerade med social media. Människor kan nu koordinera sig på ett sätt som vi aldrig sätt tidigare för privatpersoner. Det är därför dessa sociala medier är så kraftiga. Och varför traditionell media har problem idag då den koordinerande effekten i kombination med nätverkseffekten är så enorm i sociala medier. Jag är dock förbryllad över att vi fortfarande inte kommit till en fas där politiken förstått det här på den nivån som man borde ha gjort. Skiftet från media för information till media för koordination är stort, betydelsefullt, har stora implikationer i samhället och kommer få stor effekt också på hur brottsligheten arbetar här och nu och framöver. Men frågan handlar inte om hur detta ska begränsas, utan hur vi smartare ska kunna använda media som en koordinationsplats för människor. Fokusera på det. 

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.