Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (3/9-2018): Native advertising och adblockers

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Adblockers och native advertising har varit på tapeten både förra året och detta året i samband med att man talar om digital marknadsföring. Diskussionen har bland annat handlat om hur Adblockers påverkar medieföretagens och andra företag som lever på reklam möjligheter att tjäna pengar när användarna blockerar annonser med Adblocker. På senare år har det kommit något som heter Native advertising som man kan beskriva som textbaserade annonser som påminner om artiklar. 

Native advertising kan förändra spelplanen för annonsmarknaden då dessa oftast inte fastnar i de adblockers som användaren har installerat på sin enhet. Annonserna når alltså även de användare som har en adblocker i de flesta av fallen. Vad detta innebär är att din målgrupp inte längre kan blockera annonser från dig på samma sätt som de kunnat tidigare med adblockers. Samtidigt som native advertising har uppenbara fördelar så kan man fundera över nackdelarna också.

Riskerar en användare därute att bli negativt inställd till företaget för att du når ut med annonser som användaren visat att denne inte vill se genom att använda adblockers på sina enheter? Hur nära en artikel kan dessa native advertising hamna utan att en användare riskerar ta det för en artikel istället för reklam? Det finns många och svåra avvägningar här. Dessa kommer man behöva fundera både en och två rundor på. 

Jag tror att native advertising kommer växa och växa snabbt. Bland annat då de inte riskerar att fastna i de flesta adblockers vilket är en stor fördel för många som lever på reklam. Det finns stora fördelar, men också risker med native advertising. Det ska bli intressant att se varthän den här delen av reklammarknaden tar vägen i framtiden.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.