Fredrik

Sorglig utveckling i IT-politiken

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Det finns knappt något kvar av den lilla svenska IT-politik som har funnits i min bok. Staten har ett track record i frågor rörande IT-utvecklingen som är mycket illavarslande. Man håller nu i dagarna på att ta fram ett förslag om datalagring som igen kommer falla i EU-domstolen då EU- domstolen klart sagt att generell datalagring är olaglig.

Man vill installera virus/trojaner i människors datorer så att staten kan övervaka vad du skriver i realtid. Detta är naturligtvis direkt farligt. Och helt verkningslöst på samma gång för alla datorer som inte kör Windows. Det är knappast sannolikt att ett öppen källkod system som Linux skulle installera dessa virus i systemet. Dessutom lär virusprogram lätt kunna hitta dessa virus om de vill och hur redan befintliga datorer ska få in mjukvaran som krävs är också det ett stort frågetecken.

Och nu ska man i EU-parlamentet idag rösta om uppladdningsfiltret och länkskatten på Internet. Man kan lätt undra var det finns en seriös IT-politik inte bara i Sverige utan också i EU. Det känns inte direkt som om man är i närheten av att vilja ta Internet på det allvar som man borde göra. Sorgligt.

 

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.