Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (21/5-2018): Farlig länkskatt och filtrering

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

I EU förhandlas för närvarande det så kallade upphovsrättsdirektivet eller Infosoc som det egentligen heter. Situationen där är oroväckande.

I artikel 11 föreslår man att det ska införas en närstående rättighet för press publicister vilken kommer innebära att plattformar kommer behöva betala för att få länka med så kallade snippets (den lilla förhandsgranskning du ser här på Facebook exempelvis med bild ett kort utdrag text). Att visa sådana kommer bli olagligt om inte aktörer som Google och Facebook betalar till upphovsmän.

Artikel 13 är dessvärre än värre. Den innebär att plattformar där användarna laddar upp innehåll kommer att behöva installera filter som kommer övervaka och scanna allt material som laddas upp på Internet på plattformar som Facebook, Youtube, Evernote och så vidare. Material som filtret anser strider mot upphovsrätten kommer tas ner.

Filtren kontrollerade av stora företag kommer få makten över vad du och jag får säga, uttrycka och publicera online med det här förslaget. De kan dessutom inte se skillnad på lagligt och olagligt material så förvänta att även legalt material kommer att plockas ner.

JURI omröstningen är nu i slutet på juni om de hinner till dess. Tid finns att kontakta dina politiker och säga nej till detta.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.