Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (3/4-2018): Reflektion över länkskatt på steroider

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Det är nu så illa att rapportören i JURI till och med aktivt vill strunta i Bernkonventionen där man uttryckligen säger att nyheter från dagen och fakta om vad som hänt inte kan vara upphovsrättsskyddade då det skulle innebära att friheten till information i praktiken inte skulle fungera. Men det struntar Voss (JURI Rapportör) och kör på med att såväl nyheter som fakta ska skyddade under en närstående rättighet till upphovsrätten. Och än värre: Ingen tidning eller nyhetsbyrå ska kunna välja om de vill ge fri licens till någon utan alla tidningar och nyhetsbyråer kommer bli tvingade att ta ut länkskatten.

De publicister som vill använda Creative Commons licens kommer inte kunna göra så längre. I praktiken förbjuds Creative Commons från att användas inom tidningsbranschen och nyhetsbyråer. Nyhetsbyråer kommer få ensamrätt på hur fakta om nyhetshändelser kan spridas. Även titlar kommer bli skyddade under den här närstående rättigheten. Voss menar att länken är exkluderad. Men det är den inte alls då länkar nästan alltid inkluderar titeln på artikeln som en del av länken. En titel som skyddas av den närstående rättigheten. Voss förslag är ett frontalangrepp på Internets infrastruktur, på dess fundament länken, på Creative Commons och på våra demokratiska fri- och rättigheter. Ja det är paradoxalt nog ett frontalangrepp på Bernkonventionen som ska skydda upphovsrätten då den attackerar ett av fundamenten där att nyheter och fakta om vad som hänt inte ska vara skyddade under upphovsrätten.

Våra absolut mest grundläggande demokratiska värden är nu hotade och det finns inte en chans i världen att EU kan bygga upp en digital inre marknad genom att med kraft slå sönder Internets infrastruktur (länken) och dessutom införa filtreringsalgoritmer som vi varit inne på tidigare att man vill göra. Så bygger man inte en digital framtid. Så bygger man en framtid där den Europeiska unionen blir helt irrelevant på en digital marknad. Det är hög tid att den här frågan landar på riksdagens bord innan det är försent. Den passivitet som råder just nu i de här frågorna måste brytas.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.