Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (2/4-2018): Var är opartiskheten Thomas Mattsson?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Expressen med ansvarig utgivare Thomas Mattsson har den senaste tiden kört en kampanj liknande verksamhet mot de stora nätjättarna. Åtminstone framstår det så när man tittar på deras bevakning. Om man hade haft ambition att göra opartisk journalistik av detta så hade man lyft fram både positiva och negativa saker. Nu gör man inte det. Nu lyfter man bara fram exempel på det dåliga och försöker få det till något generellt mönster.

Man har misslyckats i tidningsbranschen med att klara av att hantera de stora nätjättarna som man är arga på för att de tagit annonspengarna. Därför drivs det nu en kampanj som ska måla ut nätjättarna som ondskan själv. Det fungerar inte och man har helt tappat bort vad vi som användare har för perspektiv.

Det har varit känt långt innan Expressen publicerade något att det funnits problematiskt material på Youtube. Men då ska vi komma ihåg att Youtube får ut 500 h video i minuten som dess användare laddar upp. Jag vill se Expressen hantera 500 h video per minut som laddas upp. Och som vanligt kommer det inte ett enda förslag från tidningarna om hur det ska bli bättre. Man sitter och kritiserar utan att bidra till lösningar som är acceptabla för alla parter.

Jag är den första att tycka att jättar som Facebook och Google ska granskas. Men det framförallt Expressen har hållit på med senaste tiden är inte journalistisk granskning utan ett osmakligt drev mot de stora nätjättarna. Vad man också verkar ha missat i den här debatten är att Google överhuvudtaget inte publicerar någonting. De visar bara vad som finns på Internet i sin sökmotor. Google kan inte hållas ansvariga för vad andra publicerar. Precis som de som lånar ut böcker på våra bibliotek inte kan hållas ansvariga för vad som står i böckerna.

Så: Kan vi få en diskussion som faktiskt handlar om oss användare och hur vi kan bli bättre på att arbeta för att få fram bättre innehåll som vi kan publicera? För det är faktiskt användarna som är publicisterna här. Inte Facebook. Inte Youtube. Inte Google. Det är tid för att ta den här debatten nu.

Avslutningsvis till tidningarna: Om ni vill ha vårt förtroende, vår tillit och tilltro som läsare så förväntar jag mig skärpning faktiskt för det här håller faktiskt inte. Publicistik handlar om att belysa två sidor av samma mynt. Expressen har den senaste tiden bara belyst baksidan på myntet (det negativa).

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.