Home»Digitalisering»Aktuell omvärldsbevakning (29/3-2018): Mediebranschen och nätjättarna – en reflektion

Nu måste även jag kliva in i debatten om Cambridge Analytica och media på allvar. Att Facebook skulle vara så negativt för demokratin som Helena Giertta försöker få det till i sin senaste ledare i tidningen Journalisten är ett klart bevis för hur journalistiken inkluderat Giertta som borde veta bättre än såhär har tappat sin journalistiska objektivitet. Hon nämner inte ett enda av alla de tusentals positiva samtal som pågår därute om viktiga samhällsfrågor på sociala medier. Samtal som bygger demokrati, frihet, engagemang för samhället och som bidrar till mänskligt idéutbyte.

Det finns inte en tillstymmelse till självkritik i mediebranschen på den nivå där beslut fattas. Thomas Mattsson har klart bevisat det i sina uttalanden om kritiken mot kampanjen mot Google och Facebook.

Ja vi är inne i ett valår. Och då är det väl mest skrämmande ändå att vi har en journalistik som inte längre går att lita på, som har tappat sin grundläggande objektivitet i bevakningen av en så stor fråga som digitalisering och som nu sitter och skriker varg så fort något dyker upp utan att kolla vad som hänt.

Vi har inte en pressad demokrati på grund av Google och Facebook. Vi har en pressad demokrati därför att vi inte lyckas ställa om politiken och journalistiken till dagens samhälle. Det är inte Google och Facebooks fel. Det är vi alla andra som får ta vårt ansvar för vårt misslyckande!

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments