Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (8/3-2018): Fallen med Youtube och näthat

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Det är helt uppenbart att det spridits en del material via Google och Youtube som inte borde spridas via dessa plattformar. Så långt är alla överens. Och vi ska inte ha hat och hot online. Problematiken kommer när det sedan kommer till åtgärder. Det skriks nu på att Google och Youtube ska ta större ansvar. Det är fullt möjligt att dem ska det också. Men det räcker inte att snacka om att Google och Youtube ska ta ansvar.

Vad mera exakt menar de tidningar som nu kräver att dessa aktörer ska ta ett ökat grad av ansvar att plattformar som Google och Youtube ska göra för att ta mer ansvar? Det är inte direkt enkelt att ha kontroll över materialet på en plattform som Youtube som har 1 miljard unika varje dag och där det laddas upp 400 h video i minuten. Utifrån hur fort det går på Youtube, hur ska Youtube ta ett större ansvar?

Omvärldsbevakaren tar helt avstånd från alla former av hot och hat. Omvärldsbevakaren tar helt avstånd från odemokratiska budskap. Av den anledningen vill jag nu flytta diskussionen från att tala till att komma med skarpa idéer och handling. För prat kommer inte att lösa problematiken. Här krävs handling och skarpa idéer. Jag tycker vi ska börja tala om värden och normer mycket mer. Jag är kanske gammalmodig. Låt så vara i så fall. Men vad sägs om att börja med lite vanligt hederligt värdegrundsarbete?

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.