Aktuell omvärldsbevakning (21/2-2018): Bitcoin och blockkedjan här för att stanna!

Aktuell omvärldsbevakning (21/2-2018): Bitcoin och blockkedjan här för att stanna!

Bitcoin är den kanske mest välkända tillämpningen av den så kallade blockkedjan. Bitcoin är en krypterad digital valuta som inte kontrolleras av några banker eller stater. Det är ett protokoll för värdeöverföring online kan man säga som inte känner några gränser över länder. Vissa stater har försökt förbjuda Bitcoin men detta har bara lett till att människor börjat använda det ännu mer som i exempelvis Venezuela där man nu köper mat för Bitcoin trots att den digitala valutan har förbjudits där.

Det blir en reaktion mot bristen på ekonomisk frihet från människor. Bitcoin och blockkedjan är här för att stanna och det tenderar vara så att människor bryr sig inte särskilt mycket om stater som försöker stoppa densamma uppenbarligen av exempel som Venezuela. Snarare verkar Bitcoin få ett än starkare fäste vid förbud paradoxalt nog. För stater och banker kan inte längre kontrollera valutan. Detta borde få oss att börja fundera över hur vår ekonomi ska se ut i framtiden. Att banker och stater är oroade är fullt förståeligt. Deras ekonomiska inflytande är väldigt allvarligt hotat av Bitcoin. Men det borde inte hindra oss från att ta oss friheten att fundera på vad vi ska göra med digitala krypterade valutor för framtiden, även om vi ska vara vaksamma på den oro som kan finnas. Det kan finnas befogad oro. Sådan ska hanteras seriöst. Men min huvudsakliga åsikt är att utvecklingen mot helt krypterade digitala valutor kommer fortsätta. Den utvecklingen bejakar jag.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments