Aktuell omvärldsbevakning (19/2-2018): Spionklockor

Aktuell omvärldsbevakning (19/2-2018): Spionklockor

Jag har för min egen del beställt en ny spionklocka via nätet för ca 300 kr. Det är alltså en relativt billig klocka vi talar om här. Men den kan ta video och stillbilder. Och det är detta jag vill diskutera i dagens aktuella omvärldsbevakning. För med klockor och andra liknande enheter som kan ta video och bilder i hemlighet kommer också både för- och nackdelar naturligtvis.

Om något händer kan man spela in i hemlighet. Detta kan vara intressant inte minst utifrån personlig säkerhet. Å andra sidan har vi integritetsaspekten som en risk. Vad händer med den personliga integriteten när vem som helst med en enkel klocka kan spela in var som helst utan att andra vet om det?

För skolans del har man idag haft problem med smygfilmningar i klassrummet. Ett ämne som jag haft uppe tidigare här på Omvärldsbevakaren. Men nu kommer enheter som klockor som kan filma också och det finns även kameror i andra format som spionpennor och väldigt små kameror som får plats i ett knapphål.

Detta innebär att man inte längre kan hänföra det här till mobiler som man försökt begränsa och förbjuda inom skolan. Jag tror inte att det här fungerar och det har jag skrivit om tidigare. Jag tror vi måste inse att vi står med en väldigt snabb teknisk utveckling och den måste vi försöka integrera snarare än att beslagta och förbjuda. För våra förbud kommer bli överkörda av teknikutvecklingen.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments