Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (6/2-2018): Facebook och demokrati i mediedebatten

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Facebook förekommer nu mycket i samhällsdebatten. Bolaget har 2.1 miljarder användare och anklagas för både det ena och det andra för närvarande. Bland annat handlar det om ryska påverkningar av val. Problemet med just detta exemplet är att det inte är särskilt märkligt att stater som Ryssland just nu försöker ta en större plats i ett helt nytt samhällsparadigm med digitaliseringen i fokus och man lyckas hur illa jag än tycker om Putins maktapparat väl med sitt användande av sociala medier och egna kanaler som Russia Today (RT).

Det märkliga är att vi andra har varit så senfärdiga inom det här området något som innebär att de budskap som kommer från Kreml i praktiken har fått stå oemotsagda. Det är klart att Moskva får ökat inflytande i en sådan situation. Det är först efter det amerikanska valet som det här överhuvudtaget har börjats ta tag i. Men då tvingas man konstatera att det blir till följd av ett smärtsamt uppvaknande med Trump i Vita huset. Striden om vilka värderingar som ska gälla i framtidens medielandskap och i framtidens samhälle står nu och den står inte i det fysiska rummet utan online, till exempel på Facebook.

Traditionell media har sedan invändningar utifrån sin situation. Det är förståeligt, men lite beklagligt då de inte direkt har lyckats särskilt väl. Jag har från lokaltidningar fått nyhetsbrev för lite sedan om att man tänker lansera korsord i e-tidningen. Detta är nivån på teknisk förändring. Man måste komma upp med mycket mer datadriven verksamhet, skapa sig de förutsättningar som krävs för att analysera data och sedan agera på data. Här ligger tidningarna efter.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.