Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (5/2-2018): Tidningarna kommer förlora mest på länkskatt

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Tidningarna kommer vara de stora förlorarna på länkskatt. EU förbereder nu en reform av upphovsrätten där länkskatt är en del av det som EU-kommissionen vill ha. Om än verkar det inte finnas någon större majoritet varken för eller emot det här vilket gör en kompromiss svår att nå. Även EU-ambassadörerna har misslyckats att nå en överenskommelse.

Men många tidningar är helt beroende idag av trafik från Facebook och Google. Om man inför länkskatt kommer Google bara ta bort länkarna till tidningarna något som kommer leda till avsevärt mindre trafik till europeiska tidningar. Mindre trafik kommer innebära mindre vilja bland annonsörer att annonsera dessutom. Mindre annonsörer innebär mindre pengar. Det är med andra ord paradoxalt så att tidningarna som driver länkskatten också kommer bli de stora förlorarna på länkskatten.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.