Aktuell omvärldsbevakning (5/2-2018): Tidningarna kommer förlora mest på länkskatt

Aktuell omvärldsbevakning (5/2-2018): Tidningarna kommer förlora mest på länkskatt

Tidningarna kommer vara de stora förlorarna på länkskatt. EU förbereder nu en reform av upphovsrätten där länkskatt är en del av det som EU-kommissionen vill ha. Om än verkar det inte finnas någon större majoritet varken för eller emot det här vilket gör en kompromiss svår att nå. Även EU-ambassadörerna har misslyckats att nå en överenskommelse.

Men många tidningar är helt beroende idag av trafik från Facebook och Google. Om man inför länkskatt kommer Google bara ta bort länkarna till tidningarna något som kommer leda till avsevärt mindre trafik till europeiska tidningar. Mindre trafik kommer innebära mindre vilja bland annonsörer att annonsera dessutom. Mindre annonsörer innebär mindre pengar. Det är med andra ord paradoxalt så att tidningarna som driver länkskatten också kommer bli de stora förlorarna på länkskatten.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments