Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (4/2-2018): Tryckpressens metafor på digitaliseringen – exemplet falska nyheter

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Det är farligt om vi tror att vi kan etablera dagens mediestrukturer från tryckpressen på de nya digitala medierna. För att ta ett exempel:

Ponera att du har en nyhet som du tror är falsk.

Ok, vad ska du göra med den här nyheten som du tror är falsk?

I tryckpressens tidevarv skulle en sådan nyhet inte publicerats förmodligen.

Men om den nu finns publicerad på Internet, vad ska du göra då?

Ska du publicera en länk till den här artikeln på sociala medier för att varna andra för texten?

Ska du inte publicera något alls om den här artikelns existens på sociala medier så att andra i ditt flöde riskerar träffa på samma nyhet och kanske inte upptäcka att den är falsk och kanske rent av tro på densamma om den är väl förfalskad?

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.