Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (1/2-2018): Rikspolischefen får gå

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Rikspolischefen Dan Eliasson får lämna sitt jobb. Det meddelar regeringen. Han blir nu närmast generaldirektör för MSB. Att rikspolischefen nu får lämna sitt jobb beror enligt min uppfattning på att det helt enkelt inte gick längre. Han var en alltför stor belastning för den svenska regeringen i en valrörelse. Bristen på förtroende internt var också stort vad jag kan förstå av det jag hör via media från poliser.

Jag har dock svårt att tycka om att Dan Eliasson blir generaldirektör för MSB. Det känns inte direkt förtroendeingivande att tillsätta en generaldirektör på en så viktig myndighet som MSB som har misslyckats som rikspolischef. Varför har man mer förtroende för Eliasson på MSB än som rikspolischef? Samtidigt ska det tilläggas att Eliasson har stor erfarenhet av myndigheter. Detta handlar dock inte om erfarenhet tyvärr utan om politik.

Regeringen riskerade själva att hamna i klistret i valrörelsen och nu tar man steget att avskeda Eliasson som rikspolischef för att undvika egna problem. Men det är lite att spela roulette att byta rikspolischef såhär tätt inpå en valrörelse. Men samtidigt hade regeringen inget val. Valet hade varit att byta rikspolischef tidigare. Nu gjorde man inte det och då får man ta effekterna av detsamma nu. Polisen får nu en nystart. Men det som egentligen behöver en nystart är den politik som Sveriges riksdag enhälligt stod bakom med omorganisationen som är ett stort misslyckande.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.