Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (27/1-2018): Märkligt Vinnova finansierat projekt med redaktioner om falska nyheter i valrörelsen

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Jag har läst och lyssnat en del på intressanta diskussioner om att 4 redaktioner ska samarbeta om att kontrollera fakta. Det handlar bland annat om DN, SVT och SR som ska samarbeta och projektet ska finansieras av statliga Vinnova. Ja det är rimligt att man vill granska fakta. Men här är vi inne i någonting som riskerar bli farligt.

När så stora redaktioner som DN, SVT och SR tillsammans med staten faktiskt ska ge sig ut och granska fakta då har vi ett stort problem. Risken är mycket stor att staten nu får inflytande över ett journalistiskt projekt. Den som finansierar ett projekt har alltid inflytande över projektet. I Vinnovas pressmeddelande står det uttryckligen att man ska rikta in sig på poster i sociala medier till exempel. Då undrar jag vad man tänker sig att göra om man skulle hitta något som någon skrivit till exempel en åsiktstext som någon på någon redaktion tycker är alternativa fakta eller falska nyheter?

Ska man då börja ge sig på och argumentera med den personen? Ska personen ifråga anmälas till Facebook om det nu är på Facebook texten är publicerad? Ska man börja ge sig på privatpersoner som skriver saker i sociala flöden på Facebook med reportage i traditionell media?

Jag har svårt att förstå hur man ens har tänkt här när man så tydligt pekar ut de sociala medierna som de som man ska granska. I det här fallet anser jag att den kritik som fördes fram mot initiativet i Opinion Live är rimlig. Och värre blir det tyvärr när man läser vidare. Man talar om en automatiserad faktagranskning. SVT:s programchef Jan Helin försökte kollra bort det här i Opinion Live i SVT, men detta handlar inte om något annat än en algoritm eller liknande som ska börja bestämma över vad som är fakta och inte fakta. Det är vad som står i texten i Vinnovas pressmeddelande att man vill utveckla faktiskt. Är det inte det man menar bör man snabbt förtydliga detta. Just nu framstår även denna del som mycket oroväckande.

När man talar om personalisering i Vinnovas pressmeddelande blir pressmeddelandet helt obegripligt även för mig som har sysslat med IT-relaterade frågor i 10 år. Personalisering för att slå hål på filterbubblor? Det är ju personalisering av Facebook flöden och Googles sökmotor som man tidigare kritiserat för att just ge upphov till filterbubblor. Nu ska man använda den för att slå hål på filterbubblor. Den som förstår det här resonemanget får gärna kontakta mig, för just nu förstår jag ärligt talat inte mycket av den kryptiska text som Vinnova har kommit ut med. Det är hög tid att de fyra redaktionerna och Vinnova börjar förklara sig. Just nu framstår det här som ett oroväckande men förvirrande budskap om ett projekt som jag ärligt talat inte förstår syftet med.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.