Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (23/1-2018): Hovrätten underkänner datalagringen i remissvar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Hovrätten i övre Norrland har underkänt den utredning som kommit om datalagringen. Detta är ett remissvar och därför inte bindande för regeringen. Men det ger en mycket tydligt vinkel på vart den juridiska processen kommer peka om förslaget går igenom. Hovrätten anser att förslaget fortfarande strider mot EU-rätten. Dessutom varnar man för att bevis som samlas in enligt den här lagen kan ogiltigförklaras och att vi kan få ett så kallat bevisförbud via EU-rätten i Sverige.

Även Bahnhof har varnat för det här förslaget och man menar att det står i strid med EU-domstolens beslut. Det låter nu som om att det här förslaget bör hamna i papperskorgen. Sverige måste få en datalagringslag som faktiskt är baserad på EU-domstolens beslut och inte på politiskt tyckande. Det är inte tillåtet att lagra alla människors kommunikation. Det har EU-domstolen slagit fast och det måste regeringen nu ta till sig att så är fallet.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.