Fredrik

Aktuell omvärldsbevakning (20/1-2018): Nedstängning av USA:s statsmakt

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nu inleder jag en satsning på min sida Omvärldsbevakaren i form av Aktuell omvärldsbevakning. Idag kommer nattens nyhet om att den amerikanska statsmakten tvingas till en nedstängning att vara i fokus för mitt inlägg på Omvärldsbevakaren. Den amerikanska staten tvingades i natt att stänga ner delar av dess statsmakt sedan senaten misslyckades med att rösta ja till budgeten. Med det så saknar den amerikanska staten finansiering och ett stort antal områden tvingas stängas ner. Det handlar till exempel om att monument kan stängas ner.

Senast vi hade en sådan här nedstängning i USA blev 800 000 anställda permitterade och fick vara hemma utan lön. Konsekvenserna av den här nedstängningen är oklara. Men något liknande scenario som förra gången kan inte uteslutas. Dock handlar denna nedstängning egentligen inte om budgeten, utan om ett politiskt spel där man vill få igenom sin politik. Demokraterna vill ha DACA. Republikaner vill ha hårdare invandringslagar och mur mot Mexiko.

Det återstår att se hur länge denna nedstängning av statsmakten förblir denna gång. Förhoppningsvis kan detta lösa sig, om än att det ser rätt mörkt ut just nu. Enligt min uppfattning är detta dock ett resultat av Trumps hårdföra linje som ytterliggare har gjort ett redan polariserat Washington så polariserat att ordet polarisering inte räcker till, utan kaos är ett bättre ord för vad som pågår i Washington och särskilt i Vita huset.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.