Aktuell omvärldsbevakning (20/1-2018): Nedstängning av USA:s statsmakt

Aktuell omvärldsbevakning (20/1-2018): Nedstängning av USA:s statsmakt

Nu inleder jag en satsning på min sida Omvärldsbevakaren i form av Aktuell omvärldsbevakning. Idag kommer nattens nyhet om att den amerikanska statsmakten tvingas till en nedstängning att vara i fokus för mitt inlägg på Omvärldsbevakaren. Den amerikanska staten tvingades i natt att stänga ner delar av dess statsmakt sedan senaten misslyckades med att rösta ja till budgeten. Med det så saknar den amerikanska staten finansiering och ett stort antal områden tvingas stängas ner. Det handlar till exempel om att monument kan stängas ner.

Senast vi hade en sådan här nedstängning i USA blev 800 000 anställda permitterade och fick vara hemma utan lön. Konsekvenserna av den här nedstängningen är oklara. Men något liknande scenario som förra gången kan inte uteslutas. Dock handlar denna nedstängning egentligen inte om budgeten, utan om ett politiskt spel där man vill få igenom sin politik. Demokraterna vill ha DACA. Republikaner vill ha hårdare invandringslagar och mur mot Mexiko.

Det återstår att se hur länge denna nedstängning av statsmakten förblir denna gång. Förhoppningsvis kan detta lösa sig, om än att det ser rätt mörkt ut just nu. Enligt min uppfattning är detta dock ett resultat av Trumps hårdföra linje som ytterliggare har gjort ett redan polariserat Washington så polariserat att ordet polarisering inte räcker till, utan kaos är ett bättre ord för vad som pågår i Washington och särskilt i Vita huset.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments