Fredrik

Medieanalys: Digitalisering, jultrafiken och självkörande bilar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Såhär i tider av jul är det många människor som reser både korta och långa sträckor med bil för att kunna fira jul med vänner och släkt. Det är en stor bil helg med andra ord. Samtidigt vet vi att det under denna period kommer ske olyckor i trafiken, något vi tyvärr redan har sett exempel på. Olyckor som ofta beror på den mänskliga faktorn. Men ponera nu att man tar bort föraren från bilen. Så kallade självkörande bilar. Vad innebär inte det i form av mindre risker i trafiken? Ingen människa som kan sitta och hålla på med annat under resans färd och som heller inte blir trött.

Jag tror vi kommer kunna få ner olyckorna rätt rejält i trafiken bara genom att använda oss av självkörande bilar och andra självkörande fordon, även tunga fordon som lastbilar kan bli självkörande i framtiden. Finns det inga risker med den här utvecklingen då? Jo, det är också en befogad fråga. Jag ser framförallt två stora risker. Den ena är att dessa självkörande bilar/lastbilar hackas och tas över av någon som vill skada oss. Den andra är att de som idag är i yrken som handlar om att köra bil/lastbil kommer bli arbetslösa. Detta måste vi hantera och vi måste börja diskutera denna aspekt redan nu så att vi vet vad vi ska göra när så sker. Om det sker.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.