Fredrik

Amorteringskravet slår mot unga

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Finansmarknadsminister Per Bolund har presenterat att regeringen avser gå vidare med Finansinspektionens amorteringskrav. Ett amorteringskrav som kommer att slå mot de unga och mot de som har som sämst marginaler. Bolund menar att detta är en rimlig idé som Finansinspektionen har lämnat. Jag menar snarare att den är felriktad och skadar ungas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. En bostadsmarknad där unga redan har jättesvårt att komma in och få en bostad. Särskilt nu med bostadsbristen.

Jag har inget emot att man gör något åt hushållens skuldsättning. Men detta är inte en bra metod. Regeringen borde ha skickat detta tillbaka till Finansinspektionen för omarbetning. Man måste faktiskt börja ta unga som idag har jättesvårt att få en bostad på allvar. Jag beklagar djupt att den här regeringen och finansinspektionen inte gör detta med sitt förslag utan istället går vidare med ett amorteringskrav som leder till att man med kirurgisk precision slår mot unga som ska köpa bostad. Det känns varken bra eller genomtänkt.

Det här kommer dessutom som en bieffekt leda till minskad rörlighet på bostadsmarknaden, vilket heller inte är bra. Jag välkomnar om Finansinspektionen återkommer med hur myndigheten tänker sig att unga ska få bostäder i framtiden för just nu känns det mer som om myndigheten motarbetar ungas situation att få en bostad än att faktiskt verka för att unga ska få en bostad.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.