Home»Inrikes»Paradisläckan – en reflektion

USA:s handelsminister har alltså omfattande handel, via skatteparadis, med ryska oligarker i den närmaste innersta kretsen till Vladimir Putin som är Rysslands president. Oligarker som dessutom står på USA:s sanktionslista mot Ryssland. Det kan knappast komma fram mer klara bevis om hur stark koppling vi har nu mellan å ena sidan Vita huset och å andra sidan den ryska ledningen. Samtidigt som USA:s handelsminister nu uppenbarligen befinner sig i en situation där han tvingas kämpa för sin politiska överlevnad så har vi även svenska kopplingar med Leif Östling i spetsen som uppenbart har skatteplanerat. Leif Östling är VD för Svenskt näringsliv.

Förmodligen är denna skatteplanering laglig (det är alltid upp till domstolar i slutändan att bedöma vad som är lagligt och olagligt och så länge ingen är dömd skall personen ifråga betraktas som oskyldig till motsatsen bevisats i domstol), men den är fortsatt moraliskt förkastlig och förtroendeskadlig för näringslivet. Det om något borde vara tillräckligt för att inte ägna sig åt sådant här. Det återstår att se hur illa det faktiskt är kring Svenskt näringslivs ordförande. Det är för tidigt att avgöra på det som framkommit nu. Hans uttalande i media som försvar har dock inte varit övertygande ännu. Snarare är det en tämligen dålig strategi att agera såhär när man avslöjats med skatteflykt.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments