Fredrik

Paradisläckan – en reflektion

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

USA:s handelsminister har alltså omfattande handel, via skatteparadis, med ryska oligarker i den närmaste innersta kretsen till Vladimir Putin som är Rysslands president. Oligarker som dessutom står på USA:s sanktionslista mot Ryssland. Det kan knappast komma fram mer klara bevis om hur stark koppling vi har nu mellan å ena sidan Vita huset och å andra sidan den ryska ledningen. Samtidigt som USA:s handelsminister nu uppenbarligen befinner sig i en situation där han tvingas kämpa för sin politiska överlevnad så har vi även svenska kopplingar med Leif Östling i spetsen som uppenbart har skatteplanerat. Leif Östling är VD för Svenskt näringsliv.

Förmodligen är denna skatteplanering laglig (det är alltid upp till domstolar i slutändan att bedöma vad som är lagligt och olagligt och så länge ingen är dömd skall personen ifråga betraktas som oskyldig till motsatsen bevisats i domstol), men den är fortsatt moraliskt förkastlig och förtroendeskadlig för näringslivet. Det om något borde vara tillräckligt för att inte ägna sig åt sådant här. Det återstår att se hur illa det faktiskt är kring Svenskt näringslivs ordförande. Det är för tidigt att avgöra på det som framkommit nu. Hans uttalande i media som försvar har dock inte varit övertygande ännu. Snarare är det en tämligen dålig strategi att agera såhär när man avslöjats med skatteflykt.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.