Fredrik

Värdegrunden kopplad till #Metoo: Allmänheten måste tas på allvar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Under de senaste veckornas debatt om Metoo har det blivit uppenbart att vi har fler problem än bara det allvarliga problem som sexuella trakasserier utgör. Det problemet är tillräckligt allvarligt för att ha en helt egen debatt om kring hur det ska kommas åt och ansvariga för detta ska straffas för sina brott. Men vi behöver också en diskussion i kölvattnet av Metoo som handlar om massmedia. För just nu är det faktiskt inte som så att massmedia tar sitt ansvar. Att det städas upp i branschen nu beror på ett massivt tryck från en uppretad allmänhet på sociala medier som driver de traditionella massmedierna framför sig.

I det här specifika fallet är inte sociala medier oansvariga som det hävdas från traditionella massmedier. Det är ett lika märkligt påstående som om FIFA skulle hävda att FBI är oseriösa för att de tvingar fram en storstädning i en kultur som inte är bra där det finns rena olagligheter. Vi som vill publicera oss seriöst måste ta vårt ansvar. Men med ansvar krävs också en förklaring som är trovärdig i allmänhetens ögon till varför man fattar ett visst beslut. Det är det sistnämnda som flera medier misslyckats med att förklara. Det är tid att förklara varför man gör saker och ting så att allmänheten därute kan förstå beslut som tas. Annars kommer man aldrig kunna återfå ett idag skadat förtroende.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.