Home»Digitalisering»Digitaliseringen: Om media och Rysslands utredningen

Mueller har gjort de första arresteringarna i den så kallade Ryssland utredningen om ryska kopplingar till det amerikanska valet. Men det är inte det som kommer vara mitt fokus här utan det som nu framkommit om Internet och sociala medier. Ryska intressen ska ha köpt annonser på Facebook för 46 000 dollar. Samtidigt har då Trumps och Clintons kampanjer investerat 81 miljoner dollar i annonser på Facebook. Detta är superintressanta siffror. I media har det framstått som om Ryssland haft en enorm påverkan på valet, men siffrorna här talar mer för att deras inverkan inte varit speciellt stor, även om de varit mer riktade och bättre på att få ut sina budskap. Vad vi får nu är en clash mellan två världar.

Här har vi återigen konflikten mellan de traditionella medierna och de sociala medierna på ett bräde där man inte förstår varandra, där polariseringen mellan dem ökar. Traditionell media slår här upp Rysslands kopplingen till Facebook som en jättegrej. Frågan är i vilket intresse man gör det. Är det för att rapportera eller för att man vill skada en tuff konkurrent? Säkert ligger svaret någonstans däremellan i det här fallet. Å andra sidan så slog man på social media upp publiceringen om skottlossningen på Fridhemsplan som visade sig vara helt fel i samband med terrordådet i Stockholm för att visa på sin tes: Titta här så felaktiga uppgifter som traditionell media sprider. Vi måste få ett slut på den här polariseringen och satsa på att jobba fram ett medieekologiskt system som är hållbart. Därför att annars riskerar såväl traditionell som social media ta skada.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments