Fredrik

4K är här för att utvecklas ännu snabbare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Jag sitter och funderar över 4K-innehåll och hur man faktiskt hanterar detta. Vilka är de stora vinnarna idag på denna bildrevolution? Först: Viasat har visserligen en kanal som visar en del idrott i 4K, men den kanalen har för lite innehåll för att det riktigt ska ta fart. Så vad händer på övriga mediemarknaden då? Ja de stora jättarna Youtube och Netflix börjar verkligen bli något när det kommer till 4K. Går man in på Youtube kan man hitta fantastiskt bra användargenererat material i 4K. Även Netflix har en del riktigt bra material i 4K. Men sen undrar man var bolag som SVT och TV4 är för någonstans? Jag har nu en telefon med 4K-skärm och det första jag började använda var Youtube på densamma för att få tillgång till bra relevant 4K-material för min nya 4K-telefon.

Det är mycket märkligt att de traditionella medierna, med undantag för Viasat som ändå försöker vilket de ska ha cred för, inte klarar av att hantera den här typen av tekniska förändringar. Samtidigt som vi har en 4K revolution där ute så sändes till exempel UEFA Europa League finalen i en kanal med SD-kvalitet. Sen blir man i mediebranschen förvånad över att de ekonomiska resurserna läggs på plattformar som Youtube istället och att allt fler flyttar från kabel-tv till aktörer som Netflix. Sorry traditionella mediebolag som TV4 och SVT men det här är inte tillräckligt bra för att konkurrera med nätjättarna. För de har klart bättre material än vad ni har. Det är det som är problemet och utvecklingen inom 4K-segmentet kommer att utvecklas ännu fortare i framtiden och ännu fler kommer att ha 4K tillgängligt i sina tv-apparater, datorer och smarta enheter. 4K kommer flytta in i mobiltelefonen. Då kan man inte längre komma undan den här revolutionen.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.