Fredrik

Digitalisering: Internet of things – risk eller möjlighet?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Internet of things kommer nu. Det handlar om att våra saker runt omkring oss kopplas upp mot Internet. Det kan handla om saker som tvätt- och torktumlare. Men det kan också handla om smarta enheter som vi kan prata med som Alexa. Internet of things ställer stora krav på säkerhet och det är viktigt att vi redan från början bygger in en stark IT-säkerhet i de här systemen för att i möjligaste mån undvika att de till exempel används i samband med IT-attacker.

Internet of things innebär också risker för privatlivet. Dessa är värda att diskutera vidare för framtiden. Samtidigt som det finns risker för privatlivet så finns det också stora möjligheter med att våra saker kommer kopplas upp. Till exempel skulle man vid en olycka kunna få den uppkopplade bilen att skicka en signal till närmaste sjukhus och närmaste ambulans och till trafiksystemet så att det leder om trafiken så att ambulansen lätt kan ta sig fram till olycksplatsen. Eller för att ta ett annat konkret exempel som kan underlätta för oss i vardagen: Din telefon är uppkopplad mot Internet och du ställer den på väckning för att du ska på ett viktigt möte. Men den uppkopplade bilen känner via sina sensorer av att det är frost ute och skickar en signal till din mobil om att det är frost så att telefonen väcker dig en kvart tidigare än vad du ställt in så att du hinner skrapa rutan på din bil och hinna i tid till mötet.

Företag som utvecklar de här produkterna inom segmentet Internet of things behöver data för att kunna utveckla sina produkter och hjälpa oss i vardagen. Det är därför viktigt att vi hittar en balans mellan datainsamling och privatliv så att vi både kan bibehålla ett skydd för privatlivet och samtidigt ge de företag som behöver data det de behöver för att kunna utveckla sina produkter vidare.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.