Fredrik

Medieutvecklingen: Metoo och publiceringsbeslut

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Jag har den största respekt för andra utgivare av innehåll och även kring deras beslut om vad de publicerar och inte publicerar. Publicistiska beslut är inte enkla. Det vet jag som är publicist här på min sida Omvärldsbevakaren. Men det finns ändå anledning att fundera kring vad det är som händer i de traditionella mediekanalerna just nu. Att man nu har hamnat i en situation där man inte kan förklara skillnaden mellan en namnpublicering och en annan namnpublicering. Jag är för tydliga riktlinjer som självreglerar vad som publiceras. Jag har själv arbetat fram ett sådant regelverk för den här sidan baserat på användarcase, baserat på erfarenhet från att ha skrivit och publicerat mig på nätet under rätt många år nu och på de erfarenheter som media har delat om pressetik. Men en publicistisk verksamhet som baseras på publicistiska etiska regler måste vara konsekvent och kunna förklara sina beslut. Det har såväl SVT, Aftonbladet som TV4 inte lyckats med. Här behöver man fundera över om det inte finns en hemläxa att göra.

Omvärldsbevakaren kommer inte att publicera namn på de profiler som nu anklagas för sexuella trakasserier. Enligt 9 § i Omvärldsbevakarens publicistiska regler så framkommer det att publiceringar som riskerar skada eller hänga ut människor inte är tillåtna. I 9 § Omvärldsbevakarens publicistiska regler står det: “Omvärldsbevakaren anser att det är av stor vikt att de publiceringar som görs på Omvärldsbevakaren är ansvarsfulla och inte skadar eller hänger ut människor.”. Som en följd av detta anser jag som publicist på Omvärldsbevakaren att det vore oförsvarbart att publicera uppgifter om namn på dessa profiler oavsett grovheten av anklagelser som riktas mot dem. Omvärldsbevakaren kommer inte publicera namn på personer om det inte är mycket speciella omständigheter och det är det inte här är min bedömning.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.