Fredrik

Medieutveckling: Spotify lösning för tidningar?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Under de senaste åren har flera tidningar hamnat i stora problem. Det har handlat om ekonomiska problem. Tidningarna brottas med sjunkande reklamintäkter och fall i antalet prenumeranter. Det har då kommit upp idéer som att man bör införa en Spotify lösning för tidningarna där man samlade ihop branschens material. Detta skulle innebära att jag som kund fick en tjänst istället för flera tjänster med olika inloggningar. Förmodligen skulle också en sådan tjänst bli billigare än mitt nuvarande läge med flera prenumerationer på olika tidningar. Men är idén bra i termer av att den kan rädda tidningarna?

Jag är mer tveksam i det här fallet. Anledningen är att Spotify för musik faktiskt inte har gjort vinst någon gång under sin tid och att jag inte tror att tidningarnas problem ligger i att man agerar och utvecklar sina egna plattformar utan snarare i termer av relevans. Jag har sett siffror i branschen som antyder att endast 10-30 procent av alla som betalar för tidningar upplever innehållet de får som relevant för dem. Detta är allvarliga siffror för branschen. En Spotify lösning för tidningar skulle inte förändra detta förhållande något nämnvärt.

Varje artikel måste nu stå för sig själv och upplevas som relevant av läsaren därute. En mindre bra artikel kan inte längre kompenseras med bra innehåll i övrigt. Läsaren kommer ofta till tidningarna genom Facebook exempelvis och läser en specifik artikel och är den inte bra kan man lätt som läsare få intrycket av att hela tidningen håller samma nivå. Här krävs ett ständigt arbete med varumärket för att den där viktiga kunden inte ska tappa intresset och inte komma tillbaka till tidningen i andra sammanhang.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.