Fredrik

Regeringskrisen

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Under gårdagen kom Alliansen med beskedet att man riktar ett misstroendevotum mot försvarsministern, infrastrukturministern och inrikesministern. Dessa misstroendevotum har majoritet i riksdagen då även SD har ställt sig bakom dem. Därmed är regeringskrisen ett faktum. Statsminister Stefan Löfven har nu inte många val kvar. Han kan avgå och därmed faller regeringen. Han kan avskeda dessa tre ministrar för att undgå misstroendevotumet i riksdagen. Han kan spela högt och utmana alliansen genom att säga att infrastrukturministern får gå men göra de andra två ministrarna till en kabinettsfråga alternativt redan nu utlysa ett extraval.

Vad statsministern kommer göra det återstå att se vid en pressträff kl. 10.00 i Rosenbad. Helt klart är att vi nu har ett dramatiskt läge i svensk inrikespolitik. På det en säkerhetsläcka på Transportstyrelsen som kan ha fått stora konsekvenser. Här fanns en uppenbar osäkerhet både hos ÖB och Säpo:s generaldirektör om hur stor den skadan de facto är och även om de vet skulle de förmodligen inte släppa sådan information med hänvisning till rikets säkerhet. Samma gäller för MUST (militära underrättelsetjänsten) som också de har varit ute med enstaka uttalanden. Det kommer mera angående regeringskrisen och Transportstyrelsen var så säker. KU ska bland annat granska detta.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.