Bloggarkivet: Miljöpartiet och datalagringen

Bloggarkivet: Miljöpartiet och datalagringen

Den 10 februari 2010 gör de Röd-Gröna partierna upp om att införa datalagringsdirektivet i Svensk lagstiftning. Samma dag som de Röd-Gröna partierna gör upp om datalagringen ställer Ulf Holm som är gruppledare för Miljöpartiets riksdagsgrupp en fråga till Justitieministern om Beatrice Ask ska ta initiativ för att ändra datalagringsdirektivet så att det inte är integritetskränkande, hur det nu ska gå till. Där skriver Ulf Holm bland annat: “Regeringen har inte lagt fram något lagförslag till riksdagen om detta, vilket jag tycker är bra eftersom vi gröna är emot EU:s datalagringsdirektiv.” Ulf Holms fråga till Beatrice Ask finns här. Får inte gruppledaren i riksdagen information om vad Miljöpartiet gör upp om inom ramen för det Röd-Gröna samarbetet?

Den 11 februari 2010 blir överenskommelsen mellan de Röd-Gröna partierna om datalagringsdirektivet offentlig och det skrivs en hel del om detta i media. Samma dag som överenskommelsen om datalagringen blir offentlig går Maria Ferm som är språkrör i Grön Ungdom ut på sin blogg och förklarar att Miljöpartiet är emot datalagringsdirektivet och att det inte finns någon överenskommelse om att en röd-grön regering ska lägga fram förslag om att implementera datalagringsdirektivet i Svensk lagstiftning. Det känns inte som om detta är någon bra hantering av en så viktig fråga som den personliga integriteten är och Miljöpartiet får faktiskt bestämma sig för om de har en överenskommelse med de övriga partierna och om de är för eller emot datalagringsdirektivet. För Peter Eriksson (MP) gjorde ingte läget klarare tror jag när han försökte slingra sig ur frågorna om datalagringsdirektivet i Ekots lördagsintervju.

Till sist. Miljöpartiet skriver på sin hemsida: “Vi är motståndare till det övervakningssamhälle som skapas och vill i stället ha ett starkare skydd för de mänskliga rättigheterna.” Hur går införandet av datalagringsdirektivet ihop med “vi är motståndare till det övervakningssamhälle som skapas” och hur förstärker datalagringsdirektivet skyddet för mänskliga rättigheter?

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments