Fredrik

Bloggarkivet: Analys av den misslyckade kuppen i Turkiet

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Det verkar som om militärkuppen i natt har misslyckats i Turkiet. Problemet kvarstår dock för Erdogan. Det här visar att han inte har full kontroll på den turkiska militären. En ledare och en stat som inte har full kontroll över sin egen militär har stora problem. Turkiet är ett starkt sargat land där det kommer fortsätta vara oroligt är ändå min bedömning, även om den här kuppen misslyckades.

Vi vet inte hur resten av militären kommer agera nu. Flertalet höga generaler ska vara gripna bland annat. Hursomhelst kommer det bli turbulent. EU kan knappast fortsätta med det flyktingavtal man nu har efter den här misslyckade militärkuppen. Någon visumfrihet lär det heller inte bli, om inte EU är så desperata att man känner sig tvingade till det för att stoppa flyktingar. Men detta kommer höja det politiska priset avsevärt för det avtalet är min bedömning. Turkiet måste erkänna sin egna problem. Ta tag i de övergrepp mot den turkiska demokratin som nu sker och se till att man åtminstone har full kontroll över sin egen militär.

Det borde vara grundkrav för att alls förhandla med Turkiet om medlemskap så småningom i den Europeiska unionen. Tyvärr är jag oroad över att EU mycket väl kan tänkas förhandla om diverse frågor med Turkiet trots situationen i landet då man fortfarande inte vet hur man ska lösa flyktingkrisen, eller snarare den politiska krisen som EU har skapat i det här fallet genom att först lägga ansvaret på tre länder: Sverige, Österrike och Tyskland och sedan när det inte gick bara flytta ner ansvaret till Grekland och Turkiet. Det här handlar om 0,2-0,4 procent av EU:s totala befolkning som kommit till EU. Det borde ha kunnat hanterats av 27 medlemsstater, men eftersom 24 helt lämnade Walk over från sitt ansvar blev det en akut situation.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.