Home»Digitalisering»Wikimedia fallet: Mellan Wikimedia och Bildupphovsrätt i Sverige

För ett par dagar sedan kom det en dom i Patent- och marknadsdomstolen som handlar om huruvida Wikimedia hade rätt att ha bilder på offentlig konst på en webbsida samlat eller inte. Det hade dem inte enligt domstolen. Bildupphovsrätt i Sverige hävdar nu att detta inte berör privatpersoner och att privatpersoner kan fortsätta dela bilder på offentlig konst fritt på sociala medier. Man hävdar att domen rör professionella och kommersiella aktörer. Problemet är bara att Bildupphovsrätt i Sverige missförstått vad det här handlar om. Wikimedia erbjöd bara en plattform dit användare kunde ladda upp bilder på offentlig konst. Det är privatpersoner som laddat upp bilderna på offentligkonst.se som är den aktuella sidan här. Av den anledningen blir det lite skevt att påstå att denna dom inte berör privatpersoners fotograferande och publicerande av bilder på offentlig konst. Man hänvisar till att det är ok att publicera bilder på offentlig konst på sociala medier, vilket också är något märkligt då det är svårt att förstå skillnaden mellan att privatpersoner laddar upp bilder på offentlig konst på Facebook och Instagram och på att de laddar upp dem på offentligkonst.se.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments