Uppdaterad No Copyright policy

Uppdaterad No Copyright policy

Upphovsrätten har diskuterats en hel del under de senaste åren inte minst när det kommer till fildelning på Internet. Omvärldsbevakaren ser mot den bakgrunden en tydlig anledning att deklarera sin inställning till upphovsrätten på den här sidan.

No Copyright policy

1 § Omvärldsbevakarens syfte är att sprida information och kunskap om omvärldsbevakning och omvärldsanalys. För att nå detta syfte är det avgörande att Omvärldsbevakaren kan verka i en fri delande kultur online. Omvärldsbevakaren välkomnar med öppna armar den delande kultur som vuxit fram på Internet, inte minst bland barn och unga som vill dela information, kultur och kunskap med varandra och vill aktivt främja denna delande kultur.

2 § Omvärldsbevakaren anser att det är absolut nödvändigt att allt material på sidan lanseras under en No Copyright policy för att nå Omvärldsbevakarens syfte om fritt delande av information, kultur och kunskap om omvärldsbevakning och omvärldsanalys. Den exklusiva rätt som upphovsrätten skulle medföra om den tillämpas i nuvarande form på det material som finns här skulle skada Omvärldsbevakarens syfte.

3 § Omvärldsbevakaren har mot bakgrund av 1 § och 2 § i denna policy för No Copyright tydligt tagit ställning för användarens frihet och rätt att använda materialet här. Användarens frihet och rätt att använda materialet här ska alltid stå i centrum på Omvärldsbevakaren. Omvärldsbevakaren har en tydlig vision om att ligga i framkant på webben när det kommer till No Copyright policy. Omvärldsbevakaren ska ta täten för fri information och kunskap utan upphovsrätt inom omvärldsbevakning och inom omvärldsanalys.

4 § Omvärldsbevakaren kommer i alla situationer att upprätthålla en No Copyright policy och kommer aktivt att arbeta för att denna ska spridas både offline och online för att supporta den delande kultur som nu har uppstått online såväl som offline (med delande av information, kunskap och kultur online och delningsekonomin som verkar över gränserna mellan offline och online).

5 § Omvärldsbevakaren är inte till för att jag som publicist ska ha exklusiva rättigheter på material om omvärldsbevakning och omvärldsanalys utan för att du som användare ska kunna få fri och öppen information, kunskap och analys om omvärldsbevakning och omvärldsanalys och för att du som användare ska kunna ha friheten att sprida, skapa och remixa innehållet här om omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

6 § Omvärldsbevakarens material får inte skyddas under upphovsrättslagen eller under någon annan lagstiftning som uppkommer inom upphovsrättens område. Material som används, delas och remixas från Omvärldsbevakaren skall licensieras under samma policy som gäller här på Omvärldsbevakaren. Alla överträdelser av denna paragraf skall omgående rapporteras till mig som är admin för den här sidan.

7 § Omvärldsbevakaren anser att länkar är en helt central del av Internets infrastruktur. Omvärldsbevakaren ger härmed obegränsad rätt för användare av densamma att länka till material på alla tänkbara sätt som är tekniskt möjliga nu och i framtiden. Omvärldsbevakaren tar aktivt avstånd från alla försök att lägga avgifter på länkar och kommer inte att befatta sig med avgifter på länkar till Omvärldsbevakaren i någon form. Avgifter på länkar till det innehåll som finns på Omvärldsbevakaren står i kraftig konflikt med Omvärldsbevakarens syfte och mål.

8 § Omvärldsbevakaren uppmuntrar till att använda text och bilder härifrån för att skapa en bättre upplevelse för den enskilde Internet användaren, till exempel i form av så kallade snippets (förhandsgranskningen man ser på exempelvis Facebook när man delar länkar där), men även i alla andra tänkbara fall. Omvärldsbevakarens material är utan begränsning tillåtet att indexera i sökmotorer och vid träning av artificiell intelligens.

9 § Alla förslag på hur denna policy kan göras ännu bättre är välkomna. Lämna gärna dina synpunkter på denna policy i kommentars fältet nedan. Alla kommentarer kommer få svar från mig som är utgivare för sidan. Tack på förhand för dina synpunkter.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments