Fredrik

Analys av massmedias problem

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
År 1450 kom tryckpressen och år 1515 fick katolska kyrkan i Frankrike igenom dödsstraff för den som använde tryckpressen för att man då hade konstaterat att tryckpressen var det största hotet mot kyrkans makt. Den katolska kyrkan förlorade den striden senare därför att de inte längre hade förmågan att kommunicera i den nya värld tryckpressen innebar. Nu ser vi exakt samma sak hända i de traditionella medierna.
 
Nu händer samma sak med media i vår tid. Man lyckas inte ta till sig att man inte kan utgå från det sättet man kommunicerat tidigare: En aktör som skickar ut till många konsumenter. Bakgrunden till det är att fokus bland allmänheten inte är på en aktör som försöker få ut sitt innehåll och budskap utan det som tidigare var publiken kan nu prata med vem som helst på hela Jorden som är uppkopplad mot Internet. Att vi kan kommunicera här trots att vi befinner oss i olika delar av landet är ett exempel på detta. När alla kan prata med alla så blir det väldigt mycket information. Anledningen till att Google har blivit så stora är att de har lyckats hjälpa folk att sortera i dessa enorma flöden av information.
 
Man kan göra som Google gjort här och automatisera processen att sortera i all denna information. Eller så kan man bli så bra på att sortera och granska info att man kan lära andra att hitta i dessa stora informationsmängder. Här kan man tjäna pengar. Men att tro att man kan tjäna pengar på innehåll i textform när det finns 129.7 miljarder artiklar bara på Tumblr är tyvärr naivt. Utbudet är otroligt mycket större än efterfrågan redan idag och därmed är också priset på väg ner mot noll eller är i en del fall redan noll. 
No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.