Drönare i professionella branscher

Drönare i professionella branscher

I IDG finns det en artikel som handlar om drönare i professionella sammanhang som fångade mitt intresse. Det är Japan som har snabbat upp transporterna med drönare för att försöka hantera en allt större brist på arbetskraft i landet. Beslutet om att tillåta att drönare används för att leverera paket år 2020 väntas tas i juni i år. Samtidigt som drönare innebär väldigt många positiva saker såsom till exempel att försöka minska bristen på arbetskraft som man gör i Japan nu så finns det också en del risker om de missbrukas.

Under förra veckan var det till exempel stopp i flygtrafiken på både Bromma och Arlanda under en kort tid på grund av flygande drönare i närheten av flygplatserna. Den intressanta frågan inställer sig då: Hur ska vi kontrollera drönare i luften så att de kan samverka med den ordinarie flygtrafiken? Jag har inget svar på den frågan, men funderar mycket över just hur vi ska koordinera drönare så att de inte utgör en fara för flyget samtidigt som de kan användas till sin fulla potential till exempel inom professionella branscher.

Det finns även en annan diskussion som handlar om hur polisen ska kunna stoppa drönare som skulle kunna innehålla sprängmedel och användas av terrorister för terrordåd. Inom polisen vill man ha en lagändring så att man störa ut drönare som flyger över skyddsobjekt eller som man misstänker kan användas för brottslig verksamhet. Här finns en hel del att fundera över för framtiden. Helt klart är att drönare är här för att stanna.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments