Fredrik

Drönare i professionella branscher

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

I IDG finns det en artikel som handlar om drönare i professionella sammanhang som fångade mitt intresse. Det är Japan som har snabbat upp transporterna med drönare för att försöka hantera en allt större brist på arbetskraft i landet. Beslutet om att tillåta att drönare används för att leverera paket år 2020 väntas tas i juni i år. Samtidigt som drönare innebär väldigt många positiva saker såsom till exempel att försöka minska bristen på arbetskraft som man gör i Japan nu så finns det också en del risker om de missbrukas.

Under förra veckan var det till exempel stopp i flygtrafiken på både Bromma och Arlanda under en kort tid på grund av flygande drönare i närheten av flygplatserna. Den intressanta frågan inställer sig då: Hur ska vi kontrollera drönare i luften så att de kan samverka med den ordinarie flygtrafiken? Jag har inget svar på den frågan, men funderar mycket över just hur vi ska koordinera drönare så att de inte utgör en fara för flyget samtidigt som de kan användas till sin fulla potential till exempel inom professionella branscher.

Det finns även en annan diskussion som handlar om hur polisen ska kunna stoppa drönare som skulle kunna innehålla sprängmedel och användas av terrorister för terrordåd. Inom polisen vill man ha en lagändring så att man störa ut drönare som flyger över skyddsobjekt eller som man misstänker kan användas för brottslig verksamhet. Här finns en hel del att fundera över för framtiden. Helt klart är att drönare är här för att stanna.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.