IT-attacken: Tillsätt en haverikommission

IT-attacken: Tillsätt en haverikommission

Situationen efter den massiva attack som drabbat många länders IT-system på olika nivåer är allvarlig och prekär. Det hål som har använts för attacken mot IT-systemen har varit känd sedan början av 2000-talet och senast 2006 rättade Microsoft detta hål i Windows XP. Men många samhällsviktiga funktioner och företag kör fortfarande opatchade versioner av Windows XP. Ett system Microsoft dessutom slutat supporta sedan flera år tillbaka.

Jag har mycket svårt att förstå att man på 11 år inte lyckas förstå att man måste uppdatera sin mjukvara. Inte ens i samhällskritiska system lyckas man få systemen uppdaterade på mer än 10 års tid. Det här handlar inte om någon enskild ny bugg eller om att någon strulat någonstans. Det här handlar om en hel samhällskritisk infrastruktur som kör på mjukvara som inte är uppdaterad på mer än 10 år. Tillsätt inte en IT-säkerhet strategi. Tillsätt en haverikommission på EU-nivå som får titta över det här och komma med åtgärder å det snaraste.

 

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments