Home»Inrikes»Terrordådet i Stockholm

Nu har det hänt också i vårt land. Stockholm har blivit utsatt för en fruktansvärd terrorattack. På Drottninggatan har en lastbil kört rakt in i folkmassan och in i en butik. Alla tankar nu till de som dödats, skadats och till anhöriga till dem som är skadade eller döda. För min personliga del känner jag mig inte rädd för terrorismens klor. Så här dagen efter känner jag mest frustration. Frustration därför att helhetsperspektivet saknas och lär saknas i den debatt som lär följa de kommande månaderna nu.

Sverige har under många år levt i en situation där man befunnit sig på en platå där det varit relativt lugnt. Samtidigt har vi under 2010-talet fått en omvärld som kännetecknas av att osäkerhet, oförutsägbarhet, komplexitet och förändringshastighet har ökat exponentiellt och fortsätter öka exponentiellt. Den positiva biten i detta kan ses i all ny teknologi och att vi har kommit närmare varandra i takt med globalisering. Den negativa biten kan ses i terrorn som nu också har drabbat vår huvudstad. Sverige kan inte längre resonera som att vi inte skulle vara påverkade av den dramatiska utveckling som är i vår omvärld. Terrordådet i Stockholm har med full kraft visat oss att vi inte är skyddade från det jordskalv som just nu skakar om omvärlden.

Sverige behöver ta en diskussion om hur vi ska följa med i vår omvärld, men framförallt behöver vi diskutera hur vi kan bygga ett system som kan hantera det jordskalv och de efterföljande efterskalv som vi ser i vår omvärld. Vi lever idag redan på lånad tid och gamla meriter. Det kommer inte att hålla i en omvärld som förändras exponentiellt. Vi kommer få fler terrordåd i Europa och i Sverige de kommande åren här. Tyvärr är det den bistra sanningen.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments