Home»Digitalisering»Bränn inte fingrarna nu Anders Ygeman om datalagring

Generell datalagring kan inte den här regeringen införa igen, hur mycket Anders Ygeman än vill det. Den är olaglig och kommer åter hamna i EU-domstolen. För jag tror knappast någon kan tveka om att något sådant skulle Bahnhof aldrig gå med på och den nya lagen skulle åter hamna i domstol för prövning.

Vilket kommer leda till ännu ett svidande nederlag för Ygeman och övriga regeringen då EU-domstolens beslut är tydligt och klart. EU-domstolens beslut kommer vara praxis när frågan då ska upp i svensk domstol först och sedan i EU-domstolen eventuellt.

Regeringen har dock själva satt sig i den här mycket kniviga situationen genom att inte agera korrekt och i tid. Man borde redan när första EU-domslutet kom reagerat, snarare än att tillsätta en partsutredare som skulle ta fram en partsinlaga om hur laglig datalagringen var (helt i strid med vad EU-domstolen i första utslaget kommit fram till). Den utredningen hamnade sedan i papperskorgen när det visade sig att utredningen helt enkelt inte höll måttet då domstolen förklarade datalagringen som olaglig.

Nu ska regeringen utreda datalagringen på nytt. Så soppan fortsätter koka. Men om Ygeman inte vill bränna fingrarna bör han nog ta fram grytlapparna, ta bort kitteln och skrota hela idén med datalagring innan soppan kokar över.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments