Home»Digitalisering»Media – en plats för koordination
Under det amerikanska valet 2008 fanns det misstankar om att det kunde förekomma valmanipulation och valfusk. För att kunna bevaka huruvida detta faktiskt skedde eller inte lanserade man en sida på webben som heter Video the vote. Tanken här är alltså att medborgarna inte bara går till vallokalerna för att rösta utan också för att bevaka så att valet inte manipuleras. Med mobiltelefoner så filmade man om man såg något misstänkt och laddade upp detta till Video the vote. Webbsidan Video the vote innebar att väljare som annars var utspridda över hela USA nu kunde koordinera sig socialt och tillsammans bevaka det amerikanska valet så att allt gick rätt till. Idén till detta kom dock inte från USA utan från Kenya som hade val året innan där väljare på det här sättet via SMS skickade in meddelade om vad de observerade och som sedan lades upp på en sida på webben. Vad detta är ett exempel på är hur en idé oerhört snabbt idag kan spridas från en del av världen till en annan del av världen i det globala nätverk som Internet har skapat. För några år sedan hade Kina en stor jordbävning. Flera minuter innan det amerikanska geologiska institutet hade något uppe hade Twitter redan annonserat att jordbävningen hade hänt. Även den kinesiska regeringen fick reda på att det hade hänt från sina egna medborgare. Inom loppet av timmar hade man koordinerat insatser för insamlandet av pengar till de drabbade områdena online. I Kalifornien skulle man för några år sedan ta en ny lag som var ett riktigt slag i ansikter på den afroamerikanska befolkningen. På lördagen hölls det en mindre demonstration mot lagen. 48 h senare på måndagen gick 50 000 afroamerikanska studenter ut från sina skolor och blockerade trafiken till City Hall där lagen skulle antas. En demonstration som skolorna inte kunde se komma då studenterna hade organiserat protesten via bara SMS och MySpace. HSBC försökte för några år sedan med att locka studenter till deras bank genom att erbjuda dem “Penalty free checking”. Under sommaren ändrade sig banken och sade att studenterna var skyldiga banken ett relativt stort belopp om de övertraserade sina konton. Vad banken visste var att man hade ett dubbelt övertag på studenterna: 1. Man hade ett informationsövertag (det var svårt att få tag i information om hur man bytte bank) och 2. Man var till skillnad från studenterna koordinerade. Vad HSBC inte hade räknat med var Facebook. Det bildades en Facebook grupp och studenterna strömmade in i gruppen för att protestera mot banken. Där försvann koordinationsövertaget eftersom studenterna nu kunde agera i grupp. Någon publicerade sedan detaljerad information i gruppen om hur man byter bank. Där försvann informationsövertaget. Studenterna konstaterade att de nu var socialt koordinerade och skulle anordna en demonstration utanför HSBC:s huvudkontor i centrala London. Den demonstrationen hölls aldrig då HSBC backade. Men man backade inte för att studenterna var arga, utan för att de var arga och koordinerade. Vad vi börjar se nu är ett medielandskap där media blir en allt större faktor för koordination av människor.
No votes yet.
Please wait...

Comments

comments