Home»Digitalisering»I efterdyningarna till USA-valet: Filterbubblor eller kluster?

Diskussionen om filter bubblor har kommit upp igen efter USA-valet. När vi som arbetar med omvärldsbevakning och omvärldsanalys tittar på Internet så talar vi ofta i termer av kluster. Det som har hänt i och med Internet är att det har byggts upp ett mycket stort antal kluster eller öar om man så vill. Det är detta som man utifrån ser som filter bubblor. Man kan grafiskt se hur den bilden har vuxit fram i figuren nedan där de stora cirklarna motsvarar ett sådant här kluster och där de små prickarna motsvarar individer som är i dessa kluster. Om man bara ser dessa små öar eller kluster, vilket dessvärre inte bara är traditionell media som gör, så är det helt klart att man får uppfattningen av så kallade filter bubblor. Det är en naturlig slutsats här.

2016-11-15-19-48-13

Det man missar är att dessa kluster under perioder kommer tillsammans i ett nätverk, levererar globala prestanda och sedan löses upp igen och så har vi nya kluster. När vi arbetar med omvärldsbevakning och omvärldsanalys brukar vi kalla detta för modularitet. De som är riktigt duktiga på att ta kluster, sätta ihop dem till nätverk och leverera global prestanda för att sedan lösa upp nätverket och bilda nya kluster kommer bli verkligt framgångsrik i vår värld. Dessa tillfälliga kopplingar mellan kluster är inritade i bilden nedan.

2016-11-15-20-27-21

En av de saker som jag tycker har saknats efter presidentvalet i USA är en analys av behovet av att utbilda människor i nätverksteori, dvs. vad det innebär att bygga upp ett nätverk, hur man skapar och underhåller ett nätverk och hur man kan analysera och dra nytta av de sociala flödena i nätverk. För samtidigt som man i traditionell media beskrev en situation där Clinton ledde i de flesta delstater som var nycklar för att nå Vita huset fanns det en helt annan bild i sociala medier. Undersökningar av sociala medier flöden har visat att 70 procent av alla inlägg där stödde Donald Trump och 30 procent stödde Hillary Clinton. Trump gjorde det som Clinton missade. Han ägnade mer tid åt att kunna kommunicera direkt med det amerikanska folket där de var i sociala medier än att försöka nå ut via exempelvis reklam i traditionell media. Han byggde sin kampanj på att tala med och inte till sina potentiella väljare. Han lyckades skapa den där nätverkande och sociala rörelsen på nätet som nu har tagit honom hela vägen till presidentposten i Vita Huset.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments