Fredrik

Lärarlönelyftet är ett stort problem

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Det är förfärande rapporter faktiskt som kommer in från hela landet om hur lärarlönelyftet har fallit ut. Bara häromdagen fick vi flera exempel på vad detta har inneburit i en artikel som gick i åtminstone Sydsvenskan:

A. Sjukskrivningar
B. Lärare som vägrar samarbeta
C. Uppsägningar från sina tjänster för att byta skola
D. Lärare som slutar jobba i yrket

Och nu detta. Rektorer som vittnar om sin värsta arbetsdag i hela karriären när det skulle fördelas ut pengar i lärarlönelyft. Detta har inte fallit bra ut och har inte inneburit en ökad status för lärarkåren. Snarare tvärtom verkar det ha spätt på det stora missnöje som finns inom kåren än mer. Jag tror inte på den här reformen. Differentierade löner är bra, men man kan inte införa det uppifrån och ner. Då får man sådana här effekter som finns inom lärarkåren nu.

Facken kan sluta tala om att det inte får splittra lärarkåren, för det har redan hänt vad jag kan bedöma av de rapporter som nu kommer från stora delar av landet via massmedia. Och att skylla på kommunerna fungerar inte. SKL är en part i att ta fram det här, men facken har också varit med och arbetat fram den modell som nu råder. Har man varit med och i samråd med regeringen tagit fram något så får man också ta ansvar för detsamma.

Situationen inom skolan är nu uppenbarligen så allvarlig att ministern för högre utbildning har kallat parterna till vad som inte kan kallas för annat än ett krismöte på regeringskansliet. Turbulensen fortsätter samtidigt som lärarkrisen fördjupas är min bedömning.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.