Fredrik

Låt barn och ungdomar leda utvecklingen framåt

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Under en längre tid har det funnits en frustration hos mig som arbetar med IT och lärande området dagligen i förhållande till barn och unga och det är att vi vuxna i handling visar att vi inte litar på barn och ungdomars digitala kompetens. Det handlar om alltifrån att man ska filtrera Internet för att barn och unga inte ska möta innehåll de enligt vuxna inte borde titta på till att vuxna ska radera Periscope från mobiler. Men situationen idag är den att barn och unga är dem som ligger längst där framme och kan mest inom de här frågorna. Det är inte barn och unga som borde undervisas i hur man hanterar Internets möjligheter, utmaningar och risker utan vi vuxna.

För det är där problemet finns. Vi försöker tillämpa den världsbild som vi har haft med oss på barn och unga och då slutar det i en kollision. För det är två helt olika världsbilder. Den världsbild vi har haft med oss kommer inte att ha med framtiden att göra som Alexander Bard var inne på i Nyhetsmorgon för en tid sedan. Vuxna som inte har tillräcklig digital kompetens och som dessutom inte är beredda att lyssna på barn och unga är ett jättestort problem när vi nu går in i en ny digital era som kommer utvecklas allt snabbare. Jag tror utifrån den kompetens som jag har inom IT och lärande att vi vuxna riskerar att underminera inte bara vårt förtroende i den unga generationen utan också riskerar såga av den gren vi själva sitter på genom vårt agerande just nu. De måste få testa möjligheter, risker och utmaningar med Internet och andra teknologier. De kommer hitta sina gränser själva. Jag är mycket mer oroad för om vi vuxna kommer klara av den gränsdragningen.

No votes yet.
Please wait...

Information om innehållet

Texterna här är inte nyheter. Texterna här är artiklar som har skrivits angående omvärldsbevakning och omvärldsanalys. I sådana texter är åsikter, egna tankar och liknande ställningstaganden en del av innehållet. Omvärldsbevakaren skall icke ses som en förmedlare av nyheter utan av texter som berör omvärldsbevakning och omvärldsanalys.

Publicistiskt regelverk

Observera att du är skyldig att läsa och följa det publicistiska regelverk som har antagits av administratören för denna sida och som du finner via länken: http://fredrikk.net/publicistisk-etik/. OBS: Du måste manuellt kopiera länken till din webbläsares adressfält.