Stampens rekonstruktion – en viktig varningsklocka

Stampen som bland annat driver GP och Hallandsposten har idag ansökt om en rekonstruktion. Stampen har så stora skulder att man inte klarar sin ekonomi längre. Det handlar om skulder i miljardklassen. En rekonstruktion som nu omfattar ca 3 000 anställda. Alla tankar till dessa 3 000 anställda och dess nära och kära som känner oro nu.

Men det är en varningsklocka om att man måste ta digitaliseringen på allvar. För den påverkar väldigt, väldigt snabbt verksamheten inom tidningsindustrin, men också inom många andra branscher. Jag vill minnas att Stampens ägare pratade om att annonsintäkterna som en följd av digitaliseringen hade fallit med en halv miljard bara under 2013. Det säger en hel del om hastigheten här. En allt snabbare digitalisering ställer väldigt, väldigt stora krav på omställning. Samtidigt är det inte längre en fråga om den omställningen behöver göras. Frågan är hur väl man lyckas med den.

För skolans del innebär det att vi måste sluta diskutera om vi ska använda den digitala tekniken. Frågan är hur vi på bästa sätt kan skapa en skola som tar till vara all den digitala teknik som nu finns och som vågar pröva helt nya vägar framåt. Samhället genomgår nu ett skifte i klass med när Gutenberg kom med tryckpressen.

No votes yet.
Please wait...

Comments

comments